Räsä-Ukon laturetki 2.-3.3.2013

 

Räsä-Ukko hiihdetään vanhaan hyvään malliin
Ilpo Lommi

Siilinjärven-Maaningan välillä järjestettävä perinteinen Räsä-Ukon laturetkihiihto sivakoidaan 2.-3.2013 jo 40. kerran. Hyvän lumitilanteen ansiosta hiihtäjät päässevät etenemään koko 40 km:n reitin Siilinjärven Patakukkulalta virallisina lähtöpaikkoina olevien Laturastin majan ja Käärmelahden koulun kautta Sinikiven entiselle meijerille sekä samaa reittiä takaisin. Reitti voidaan hiihtää myös päinvastoin.

Siilinjärven liikuntatoimenjohtaja Timo Hyötyläinen asettaa pienen varauksen. ”Täyden matkan edellytyksenä on, että edestakainen jääosuus Käärmelahdesta Sinikivelle pysyy hiihdettävässä kunnossa eikä jäälle nouse vettä. Ilman Sinikiven lenkkiäkin saadaan mukava 30 km:n reitti, jonka uutterimmat voivat hiihtää kumpanakin päivänä.”

Hiihtotyylirajoituksia ei Hyötyläisen mukaan ole eli laturetkeä voi taittaa molempina päivinä joko vapaalla luistelutyylillä tai perinteisellä vuoropotku-tasatyönnöllä. Kyseessä ei ole myöskään kilpailu, joten tilaa löytyy kaikenvauhtisille hiihtäjille sopuisasti. Reitit ajetaan latukoneilla kumpanakin aamuna, joten lumisateellakin baanat ovat kunnossa.

Lyhyemmästä hiihtomatkasta kiinnostuneille on toista kertaa tarjolla Siilin Ladun Laturastimajalta golf-kentän suuntaan lähtevä 5 km:n Pikku Räsä-Ukko. Helppo reitti on mm. lapsiperheitä varten.

Patakukkulalle parkkiin

Timo Hyötyläinen suosittelee autolla Räsä-Ukkoon tuleville parkkipaikaksi Patakukkulaa, koska Laturastimajalla ei ole pysäköintitilaa. ”Patakukkulalta on sinne matkaa vain 1,5 km, mikä on sopiva matka alkulämmittelyyn sekä suksien pidon ja luiston testaamiseen. Voitelupalvelua ei ole tapahtumassa. Reitti on varsin tasainen ja siinä on vain pari tiukempaa ylä- ja alamäkeä.”

Siilin Ladun talkoolaiset ottavat Laturastin majalla ilmoittautumisia vastaan klo 8-12, mutta maja on avoinna klo 16:een. Maaningan Mahti ottaa vastaan ilmoittautujia Sinikivellä ja Käärmelahdessa. Viiden euron edullisella maksulla hiihtäjät saavat lämmintä mehua Laturastin majalla, Käärmelahdessa ja Siilinjärven Pesiksen ylläpitämässä Koivusaarentien huoltopisteessä Hamulassa. Lisäksi he osallistuvat mm. suksipaketin arvontaan.

Timo Hyötyläinen odottaa Räsä-Ukkoon yhteensä 900 hiihtäjää, jos sää suosii. Tapahtuman suosio on ollut viime vuosina hienoisessa nousussa.