Pikkujoulupäivän 15.12.2007 tapahtumia (kuvalinkit):

- sählynpeluuta

- kurlausta

- RRR:n yleiskokous ja palkintojenjako

- jouluateria

 

Rauhalahti Road Runnersin pikkujoulukronikka 2007

VEIJO TOLOSELLE RRR:n 11. RUNNERIPALKINTO

 Pitkän linjan sisukas maratonjuoksija Veijo Tolonen sai Rauhalahti Road Runnersin 11. Vuoden Runneri –palkinnon sen perustaja Ari Järveläiseltä RRR:n pikkujouluiltana 15.12.2007 pidetyssä yleiskokouksessa. Veijo seuloutui useiden hyvien ehdokkaiden joukosta kenties ikuisesti kiertävän palkintopytyn ja arvokkaan maratonlehtileikekokoelman hallinnoijaksi ensi vuodeksi monenlaisilla juoksuharrastusansioillaan, ei varmaan vähiten toiminnallaan RRR:läisten hyväksi mm. yhteisvarustehankinnoissa. Sisukkuutta Veijo on osoittanut jatkaessaan sinnikkäästi juoksu-uraansa tapaturman aiheuttaman olkapäävamman jälkeen.

 Vuoden Runneri –palkinnon sijaintipaikka ei suuresti muuttunut, sillä Veijo asuu palkinnon viime vuonna saaneen Markku Rantaman naapurustossa. Jynkässä asustavista ja maratonjuoksuja ympäri maailmaa ahkerasti kolunneista ”Wihurinpojista” muutama muukin on kunnostautunut palkinnon saajina, sillä Veijo ja Markun lisäksi sen ovat pokanneet Paavo Tuppurainen sekä ensimmäisenä pyttyyn kiinnityksen saanut Juha Poutanen.

 Arvostetun Vuoden Runneri –palkinnon jakoperusteet ovat ainoastaan sen myöntävän Ari Järveläisen mielessä ja ne voivat vaihtua jopa vuosittain. Titteli poikkeaa monista muista myös siksi, ettei sitä yleensä ole jaettu tulossaavutusten vaan joidenkin muiden, usein yllätyksellistenkin ansioiden mukaan. Siten palkinnon saajien veikkaaminen on joka vuosi yhtä vaikeaa jos ei mahdotontakin – tämä vihjeenä Veikkauksen Pitkävetopomoille.

 Aiemmin Vuoden Runneri –palkinnon ovat saaneet 1997 alkaen Juha Poutanen, Teija Strandman, Pauli Huttunen, Matti Siltanen, Kirsti Tuomainen, Merja Korhonen, Paavo Tuppurainen, Hannu Kauppinen, Sisko Maukonen ja Markku Rantama.

 Muutakin palkintosadetta

 Palkintojen jako jatkui RRR:n pääsihteeri Merja Korhosen luovuttaessa kunniajäsen Ari Järveläiselle joululahjan, jota maratoonArin toivotaan menestyksellisesti kantavan usean muun roadrunnerin tapaan harjoittelu- ja kilpailumatkoillaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Lisäksi Ilpo lahjoitti sisun vuoden 2007 merkiksi viisi Sisulisä-tunnustusta: runneritoiminnan jatkuvuutta tiukoista opiskeluistaan ja juoksuharrastuksestaan huolimatta uupumattomasti turvanneelle Merja Korhoselle, monenmoisista vammoista ja vaivoista huolimatta tosi sisukkaasti juoksu-uraansa jatkaneelle Marjatta Räsäselle, huimat ultramatkat eli 100 km:n Masokistin unelman sekä 24 tunnin juoksun liki 160 km:n taivalluksen selvittäneelle Erkki ”Eka” Partaselle, yli 20 juoksukisaa kuluneella kaudella ikäluokassaan palkinnon arvoisesti suorittaneelle Matti Siltaselle sekä tunnustuksenjakajan takaisin maratonjuoksun maailmaan vaivojen ja pettymysten syövereistä sisukkaalla kannustuksella houkutelleelle Elina Laitiselle. Mainittakoon, että Sisulisät sisälsivät varmasti sallittua ”lisäravinnetta”, joka lienee parhaimmillaan joulukinkun kanssa.

 

Poukkoilevaa pallonliikettä sählyssä ja kurlauksessa

Pikkujoulussa kisailtiin perinteisen tavan mukaan sählyssä ja Ari Järveläisen kehittämässä yllätyslajissa, kurlauksessa, joka osoittautui mukavaksi ja taktisesti fiksuksi lajiksi. Hikisemmässä sählyssä valtikka pysyi paljolti samassa osoitteessa kuin kahdessa jollei kolmessakin aiemmassa mittelössä. Variksen Ninan ja Ilpon ”punakonejoukkue” mätti ahkerimmin palloja vastustajan maaliin. Hyvinä pelikavereina olivat nyt Eero ”Sniper” Strandman, pieni mutta pirteä Marjo Löytty ja valpas maalivahti Helena Aronen. Joukkueen henkilökemia, taktiikka ja maalivainu osuivat taas kerran kohdalleen. Siinä on vastustajajoukkueille vuoden päästä haastetta tämän voittoputken katkaisemisessa. Mm. Korhosen Merjan ja Jylhän Antin keltapaitajoukkue sinnitteli rangaistuslaukauskisan voitettuaan kakkoseksi. Mm. Tuovisen Annen ja Eskolan Markon kovalyöntinen voimajoukkue jäi pronssille, mikä kertoo reikäisen sählypallon oikullisuudesta. Voima ei sen kesytyksessä aina jyllää.

Epäkeskoisten umpipallojen kimppuun runnerit pääsivät heti sählyn jälkeen Ari Järveläisen vetämässä kurlauksessa, joka on jääkentältä monille tutun curlingin sisäpelimuoto. Kahteen joukkueeseen jaetut runnerit kävivät viimeiseen päähän huipentuneen huippujännittävän kamppailun, jossa keltaisten pallojen joukkue vei lopulta voiton pistein 5 – 4. Voittajajoukkue pääsee palkinnoksi omaan tahtiin hyppäämään Rauhalahden altaaseen – ehkä kuitenkin uimapuku päällä. Keltaisten sankariksi nousi Juha Meinilä heitettyään viimeisellä pallollaan joukkueensa tavoittamattomalle etumatkalle murskaten samalla punaisten joukkueen vahvan pallorintaman.

Peli oli niin hauska, että ehkäpä siitä voi tulla toistuva perinne. Harjoitella sitä voi kotioloissakin vaikkapa lattiasiivouksen ohessa.

Kylpemistä, ”tälläämistä” ja omaa show’ta

Ilahduttavan runsaan osallistujamäärän, noin 30 runneria, koonnut pikkujoulu jatkui kisojen jälkeen  kylpyläkäynnillä, naisilla myös melkoiseksi ohjelmanumeroksi muodostuneella ja oikein tuloksellisella ”tälläämisella”, mitä maukkaimmalla juhlaillallisella sekä Merjan ohjaamalla extempore-näytelmällä. Osaavat esiintyjät löytyivät runnereistä omasta takaa olipa sitten kyse elollisten tai elottomien luonnonolentojen tai esineiden esittämisestä. Mieleen jäävimpiä ehkä olivat pirteät Mari- ja Marjo-”lintuset” sekä Ari-karhun pelottomasti karkottanut partiopoika-Eero, joka epäilemättä erittäin mielellään kanniskeli korean kevyttä Nina-”reppuaan”.

Näytelmän jälkeinen stand up –vitsishow tuli Merjan käsikirjoituksen ulkopuolelta. Kaikki miesvaltaisen vitsinkertojakaartin jutut eivät olisi ehkä läpäisseet elokuvatarkastuksen K18-seulaa, mutta eivät naisrunneritkaan malttaneet korviaan sulkea punasteluistaan ja tirskahduksistaan huolimatta. Olisiko vuoden päästä odotettavissa naispuolisten stand up –koomikoiden vastaisku?

Selkä- ja jalkajumppaa tanssilattialla

Loppuliikunta tapahtui Rauhalahden tanssiparketilla niin menestyksellisesti, että esimerkiksi selkävaivojaan pitkin syksyä valitellut Eila piti paritanssia jumppia ja pilateksia parempana loppuverryttelynä. Osin samoilla linjoilla taisivat olla muutamat muutkin runneritytöt, joilla vientiä riitti parketille. Liekö runnerien oheisliikuntaan otettava keskiviikkoillan huipennukseksi Rauhalahden kuulut naistentanssit ? Alkuillan circuit-jumpan kanssa siitä voisi kehkeytyä kunnon cross-training -harjoitus!

Monipuolisen ohjelman vauhdittamat pikkujoulut jatkuivat useilla runnereilla kellon ympäri eli klo 15:stä 03:een. Jotkut näistä uupumattomista riensivät seuraavana päivänä jo sunnuntailenkille! Tämäkään rasitus toki ei vielä ollut kuin pieni osa Eka Partasen 24 tunnin lähes yhtämittaisesta juoksu-urakasta muutama viikko sitten – mutta ehkä pikkujoulusessio kävi kuitenkin jonkinlaisesta monipuolisesta ultraharjoituksesta : )

”Pikkujoulutonttu”